V nedeľu je Deň matiek, a viete čo? Keď som pred mesiacom chystala pre jeden časopis článok na túto tému, v ankete mi mnohé mamy prezradili, že si na tento sviatok až tak nepotrpia, alebo že ho ani neoslavujú. To pre mňa je každý sviatok hodný aspoň malej oslavičky, a tak vám sem pridávam tajný rodinný recept na moju obľúbenú jahodovú crostatu, ktorú vždy robím na 1.5. alebo na Deň matiek. Recept je jednoduchý a vždy zoženie veľký úspech.
Ja som si ho ešte po slovensky vylepšila, pretože krém robím z klasického Zlatého Klasu, ktorý tu v Taliansku nemáme. A toto ja milujem, že si z každej krajiny vezmem niečo, a je z toho potom dokonalý celok. Lebo je pravda, že mojím domovom je už 10 rokov Toskánsko, ale nikdy nezabúdam, odkiaľ som prišla a Slovensko nosím vždy v mojom srdci.
Aj preto dúfam, že si v tento deň spomeniete na vaše maminy, deti vám urobia radosť trebárs aj maľovaným obrázkom a z tejto obyčajnej nedele budete mať špeciálny deň.
Ingrediencie:
Cesto: 120 gramov masla
400 gramov hladkej múky
3 vajíčka
1 sáčok kypriaceho prášku
170 gramov cukru
Jahodová marmeláda,
Krém: mlieko 0,5 litra
2 lyžice cukru
1 sáčok vanilkového cukru
krémový preparát „Zlatý klas“
Čerstvé jahody
Ešte pred prípravou ostatných ingrediencií necháme rozpustiť maslo v malom hrnci. Múku, vajíčka, kypriaci prášok zamiešame lyžicou. Lyžičkou urobíme dieru do múky, kam vlejeme vajíčka a lyžicou to celé premiešame. Prilejeme rozpustené maslo a cukor, a všetko rukami dobre premiesime. A miesime a miesime.
Hrniec na pečenie dobre vymastíme a posypeme múkou.
Ak chcete tradičnú crostatu s mriežkou, odložte si kúsok cesta bokom.
Zvyšok dáme na plech a rozvaľkáme. Okraje musia byť vyššie, aby sa marmeláda neprepiekla. Lyžičkou potom na cesto rovnomerne rozprestrieme marmeládu. Ak ste si odložili cesto na mriežku, tak si ho rozvaľkajte na tenkú tyčinku, a urobte z nej mriežky.
V tomto recepte však na vrch pôjde krém aj jahody, takže mriežky robiť nemusíte. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov a pečieme cca 30 minút.
Krém
Medzitým si pripravíme vanilkový krém, ku ktorému potrebujete mlieko, cukor a krémový preparát „Zlatý klas“. Krémový prášok rozmiešame v 100 ml studeného mlieka. Zvyšok necháme zovrieť spolu s cukrom. Prilejeme krémový preparát a necháme vychladnúť dovlažna. Teplota upečeného tortového korpusu by mala byť rovnaká s teplotou krému. Krém postupne rovnomerne rozotrieme po upečenej crostate.
Dekorácia
Pripravíme si čerstvé jahody. Do stredu torty dáte celú jahodu, a tie ďalšie režeme pozdĺžne na plátky a plátok po plátku symetricky ukladáme na tortu tak, aby bol celý povrch pokrytý jahodovou vrstvou. Necháme odpočívať, nech krém zhustne, môžeme dať aj do chladničky.
[fb_tlacitka]