La festa della mamma a RECEPT na moju jahodovú crostatu

V nedeľu je Deň matiek, a viete čo? Keď som pred mesiacom chystala pre jeden časopis článok na túto tému, v ankete mi mnohé mamy prezradili, že si na tento sviatok až tak nepotrpia, alebo že ho ani neoslavujú. To pre mňa je každý sviatok hodný aspoň malej oslavičky, a tak vám sem pridávam tajný rodinný recept na moju obľúbenú jahodovú crostatu, ktorú vždy robím na 1.5. alebo na Deň matiek. Recept je jednoduchý a vždy zoženie veľký úspech.

Ja som si ho ešte po slovensky vylepšila, pretože krém robím z klasického Zlatého Klasu, ktorý tu v Taliansku nemáme. A toto ja milujem, že si z každej krajiny vezmem niečo, a je z toho potom dokonalý celok. Lebo je pravda, že mojím domovom je už 10 rokov Toskánsko, ale nikdy nezabúdam, odkiaľ som prišla a Slovensko nosím vždy v mojom srdci.

Aj preto dúfam, že si v tento deň spomeniete na vaše maminy, deti vám urobia radosť trebárs aj maľovaným obrázkom a z tejto obyčajnej nedele budete mať špeciálny deň.

Buona festa della mamma!

RECEPT NA JAHODOVÚ CROSTATU

Ingrediencie:
Cesto: 120 gramov masla
400 gramov hladkej múky
3 vajíčka
1 sáčok kypriaceho prášku
170 gramov cukru

Jahodová marmeláda,

Krém:  mlieko 0,5 litra
2 lyžice cukru
1 sáčok vanilkového cukru
krémový preparát „Zlatý klas“

Čerstvé jahody

Recept na cesto (vyjde na formu s objemom 28 cm)

Ešte pred prípravou ostatných ingrediencií necháme rozpustiť maslo v malom hrnci. Múku, vajíčka, kypriaci prášok zamiešame lyžicou. Lyžičkou urobíme dieru do múky, kam vlejeme vajíčka a lyžicou to celé premiešame. Prilejeme rozpustené maslo a cukor, a všetko rukami dobre premiesime. A miesime a miesime.
Hrniec na pečenie dobre vymastíme a posypeme múkou.
Ak chcete tradičnú crostatu s mriežkou, odložte si kúsok cesta bokom.

Zvyšok dáme na plech a rozvaľkáme. Okraje musia byť vyššie, aby sa marmeláda neprepiekla. Lyžičkou potom na cesto rovnomerne rozprestrieme marmeládu. Ak ste si odložili cesto na mriežku, tak si ho rozvaľkajte na tenkú tyčinku, a urobte z nej mriežky.
V tomto recepte však na vrch pôjde krém aj jahody, takže mriežky robiť nemusíte. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov a pečieme cca 30 minút.

Krém
Medzitým si pripravíme vanilkový krém, ku ktorému potrebujete mlieko, cukor a krémový preparát „Zlatý klas“. Krémový prášok rozmiešame v 100 ml studeného mlieka. Zvyšok necháme zovrieť spolu s cukrom. Prilejeme krémový preparát a necháme vychladnúť dovlažna. Teplota upečeného tortového korpusu by mala byť rovnaká s teplotou krému. Krém postupne rovnomerne rozotrieme po upečenej crostate.

Dekorácia
Pripravíme si čerstvé jahody. Do stredu torty dáte celú jahodu, a tie ďalšie režeme pozdĺžne na plátky a plátok po plátku symetricky ukladáme na tortu tak, aby bol celý povrch pokrytý jahodovou vrstvou. Necháme odpočívať, nech krém zhustne, môžeme dať aj do chladničky.

A potom servírujeme. Dobrú chuť!

 

 

Štítky:
Som novinárka a autorka e-booku "Po Toskánsku s deťmi. Už 10 rokov žijem na toskánskom pobreží, milujem písanie a fotenie a prostredníctvom mojich príbehov a fotografií vás rada prenesiem do milovaného Talianska, kde vás pozývam nahliadnuť do povestnej "La Dolce Vita". Môj príbeh si môžete prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.