Vianoce v Toskánsku

Tak to konečne prišlo aj ku mne. Predvianočná nálada. Pamätám si, ako som zvyčajne vianočné články do časopisov odovzdávala už koncom októbra, zatiaľ čo na toskánskom pobreží ešte vládlo priaznivé slnečné počasie. Zvyčajne som zatiahla všetky závesy, nakúpila som si škoricové koláčiky a medovníčky a snažila sa naladiť na slávnostnú nôtu. Po odovzdaní článkov som potom vždy mala pocit, že som s nimi poslala do redakcie aj vianočné pocity.

Zatiaľ, čo inde už v decembri poletuje sneh, v Bolgheri je všetko zafarbené jesenne.

Ale sviatky, tie na seba nenechali čakať. Vždy prišli v plnej nádhere, a ja som ich potom začala deň za dňom vstrebávať, aj keď prípravy boli aj sú u mňa väčšinou last minute. Aj preto som sa rozhodla prísť s  vianočným článkom a s vianočnou ponukou až teraz, keď sa oficiálne začína advent, čas kolied, rodinných stretnutí, dobrého jedla a pitia, svetielok a krásnych výkladov.

Najkrajšie vianočné trhy nájdete v malebnom Montepulciane.

Aké sú Vianoce v Toskánsku?

Florencia je nádherne rozžiarená tisíckami svetielok a stromčekmi takmer na každom námestí, malé mestečká a dediny na kopcoch sú vyzdobené vianočnými jasličkami rôznych tvarov a foriem, výklady obchodov sa odejú do slávnostných farieb a vo veľkých škatuliach ozdobených farebnými mašľami nájdete slávny vianočný koláč panettone. Vedeli ste, že málokto si tieto koláče pečie doma, ale kupujú sa buď v obchode alebo u overeného pekára, pretože ich príprava zaberá naozaj veľa času a vyrobiť si domáce vláčne panettone alebo pandoro vôbec nie je jednoduché?

Slávnostný koláč Panettone je symbolom talianskych Vianoc.

Kedy sa v Toskánsku zdobia stromčeky?

Viete, čo je azda jeden z najväčších rozdielov medzi slovenskými a talianskymi Vianocami? Taliani si svoje vianočné stromčeky zdobia začiatkom decembra. Teda oficiálny deň pre mnohé domácnosti je 8.12., na deň Nepoškvrneného počatia Panny Márie, keď je v Taliansku štátny sviatok. Počnúc týmto dňom väčšina domácností zdobí stromček. A asi to nebude pre vás žiadne prekvapenie, že sa preferuje umelý stromček, ktorý vydrží o čosi viac.

Čo tak originálny stromček vyrobený z fľiaš lahodného toskánskeho vínka?

Ja nie som veľkým zástancom umelých stromčekov, hoci niektoré vyzerajú na vlas rovnako ako tie živé a v konečnom dôsledku chápem aj efektivitu. Ibaže mne zdobenie stromčeka skôr ako 23.12. vždy prinieslo smolu, a tak tejto talianskej zvyklosti odolávam a radšej si počkám, aby som mohla ozdobiť živý vianočný stromček, ktorý prináša do domu aj tú pravú vôňu Vianoc.

Milujem vianočné stromčeky na malých toskánskych námestiach.

V našom meste je každoročne predaju stromčekov vyhradené celé parkovisko. Najdrahšie sú v prvé decembrové dni, a čím je bližšie ku Vianociam, tým klesá aj ich cena. Ale ako všetko ostatné, Taliani si radi kupujú veci v predstihu, aby sa im ušli tie najkrajšie kusy, a tak sa môže stať, že ak si nákup stromčeka necháte na poslednú chvíľu, ujde sa vám len to, čo ostalo.

TIP: Vedeli ste, že väčšina živých vianočných stromčekov pochádza z toskánskeho mesta Pistoia, ktoré je známe práve vďaka rastlinám a stromom, ktoré tu zoženiete väčšinou za lepšie ceny? Áno, zoženiete tu aj veľmi obľúbené olivovníky a ovocné stromčeky od výmyslu sveta.

Kedy sa v Toskánsku začína pravá festa?

Štedrý deň, ako ho poznáme z našich končín, v Toskánsku takmer neexistuje. Tu je totiž ešte normálny pracovný deň a všetko, od potravín až po rôzne obchody, je v tento deň otvorené až do večera. A viete čo? Otvorené ostávajú aj všetky bary a reštaurácie, pretože Taliani veľmi radi oslavujú najkrajšie sviatky roka v kruhu rodiny, ale so všetkým servisom a bez toho, aby museli pohnúť čo i len prstom.

Vianočný stromček v Pise.

Reštaurácie už v novembri pripravujú svoje sviatočné menu, ktoré budú ponúkať počas vianočného obeda a zvyčajne obsahujú rôzne rafinované predjedlá, primi, secondi, dezerty, víno, kávu a nechýbajú ani likéry. Ale aby som nepredbiehala, mnoho rodín sa schádza v predvečer Vianoc, teda na náš Štedrý večer, ktorý má veľmi pekné pomenovanie „La Vigilia di Natale“.

Táto večera nie je tradíciou v úplne každej rodine, o to viac si cením, že v tej mojej sa táto tradícia zachováva a všetci sa stretávame u starej mamy môjho muža, ktorá pripravuje rôzne druhy predjedál prevažne z plodov mora, domáce cestoviny s rybou „anguilla“ (úhor), ktorá je v týchto končinách veľmi vzácna, a nesmie chýbať ani ryba pečená v soli. Potom prichádza na rad exotické ovocie a až za ním rôzne sladkosti.

Jedna z vecí, ktorá ma na talianskych Vianociach najviac očarila je tá, že viac než vianočný stromček sa v každej domácnosti stavia Betlehém, ktorý sa zvyčajne dedí z generácie na generáciu. A každý rok sa potom dokupujú nové a nové postavičky. A práve toto je to, čo mám na malých toskánskych dedinkách najradšej.

Ak vám môžem odporučiť, navštívte malinkú dedinu Guardistallo, Montescudaio alebo Casale Marittimo blízko toskánskeho pobrežia. Guardistallo má Betlehem azda v každom okne, či už drevený, papierový alebo z keramických figúrok. Montescudaio má svoj betlehem v celom celučičkom špeciálne vyhradenon dome v centre mesta a Casale v čase Vianoc dokonca organizuje aj živý Betlehem.

Čo sa deje 25. 12.?

Všetky deti vstávajú a natešene utekajú k vianočnému stromčeku, kde v noci veľmi pravdepodobne úradoval „Babbo Natale“, alebo teda otec Vianoc, ak by ste chceli doslovný preklad. Otvárajú sa darčeky a všetci sa radujú. O nejakom Ježiškovi deti počuli asi len počas hodín náboženstva, alebo ak sa náhodou zúčastnili polnočnej omše. Takže ďalší patričný rozdiel, ktorý v rodinách ako my, môže spôsobiť malé dilemy.

Ježiško alebo Babbo Natale? U nás sme zaviedli obidve tradície, aby sa ani jedna strana rodiny necítila nejakým spôsobom ukrátená. A toto je aj čas, keď svojich 5 minút slávy zažíva obľúbené panettone, ktoré je hlavným protagonistom talianskych vianočných raňajok.

Vianočná atmosféra a kde ju hľadať

BOLGHERI

Začnem tým, čo je mi srdcu najbližšie, a tým je Bolgheri, ktoré je vo vianočnom šate ešte magickejšie ako inokedy.

Bolgheri je také maličké, že si ho prejdete za pár minút peši, ale stromček v strede námestia sa tak hrdo pýši, že sa jednoducho musíte zastaviť a obdivovať ho. Pobudnúť istý čas v teple niektorej z početných reštaurácií alebo vinoték je niečo, čo si budete pamätať. Ale čo vám fakt odporúčam, je Betlehém v malom kostolíku, ktorého postavy sa po stlačení gombíka začnú pohybovať a všetko akoby zázrakom ožije. Mňa to ešte aj po rokoch dojíma, a vždy sa teším, keď sa mi podarí tento skvost stihnúť. Je totiž otvorený len počas Vianoc.


Prvýkrát som objavila Vianoce v Bolgheri, keď bol môj syn ešte maličký. A bolo to úplne magické. Pred štedrovečernou večerou sme sa vybrali s mojimi rodičmi do Bolgheri, kde nebolo ani živej nohy. Len stromček hrdo svietil do vianočnej noci a všade vládlo ticho a pokoj. A v tom hľa, pred nami, jedna jediná otvorená vinotéka. Keďže syn spal v kočíku, dopriali sme si fľašu kvalitného červeného vína ako aperitív, ktorým sme si pripili na typickej červenej lavičke a bol to ten najkrajší okamih Vianoc. Dodnes na to s láskou spomínam.

Pohár červeného vína pod stromčekom v Bolgheri je našou každoročnou vianočnou tradíciou.

Moje obľúbené vianočné mestá

MONTEPULCIANO

Montepulciano je krásne v každom ročnom období, ale na Vianoce sa z neho stáva úplne najkrajšie vianočné mesto, a to hlavne po zotmení. Je to presne ten mix tradičného Toskánska a vianočnej idylky, ktorú jednoducho chcete zažiť.

Prechádzať sa po úzkych uličkách do kopca až kým si to vyšlapete na „Piazza Grande“, kde nájdete vianočné stánky so všetkým možným. Ja milujem atmosféru najstaršej kaviarne Caffe Poliziano, kde majú skvelé koláčiky, kávu aj horúcu čokoládu a vždy sa tam cítim tak noblesne. A viete čo ešte? Milujem vianočné výklady, aj keď sú už obchody dávno zatvorené.

A čo v Montepulciane okrem vianočných trhov a neuveriteľných výhľadov? Dajte si miestne pici all’aglione (pici sú typické dlhé toskánske cestoviny a aglione je špeciálny druh cesnaku). Ale nebojte, sú to vlastne cestoviny s paradajkovou omáčkou, ktorým tento cesnak zapožičia svoju príjemnú arómu, vďaka ktorej sa budete oblizovať aj za ušami. K tomu nezabudnite na pohár „Vino Nobile di Montepulciano“, lebo presne takto nejak chutí „la dolce vita“ v tomto meste.

VIANOČNÉ AREZZO

Mesto, a hlavne námestie, ktoré mnohí z vás budú možno poznať s filmu „La vita e bella“ sa už od polky novembra zmení na tirolskú dedinu, plnú všetkých pochúťok. Tu môžete ochutnať kukuričnú kašu „polenta“ so syrom a s hubami, dať si opečenú klobásku alebo si pozrieť vianočné stánky a vychutnať si pri tom varené víno.

Piazza Grande v toskánskom meste Arezzo.

Okrem toho, že je tu fakt pekná atmosféra, je toto miesto skvelé pre rodiny s deťmi. Okrem klasickej vianočnej tradície, kde vaše dieťa napíše list pre Babbo Natale, môže mu ho aj osobne odovzdať a odfotiť sa ním, nájdete aj širokú lego výstavu (za poplatok), kde si okrem expozície môžete niečo pekné aj poskladať, vaše dielo potom odvážia a podľa váhy sa určí cena. O tom, že je tu aj ruské koleso s výhľadom na okolie alebo ľadová plocha na korčuľovanie asi hovoriť ani nemusím, že?

La Dolce Vita na Piazza Grande v Arezze.

ZA SNEHOM DO ABETONE

Možno si poviete, že toto všetko je krásne, ale čo sú to za Vianoce bez snehu? Ale vedeli ste, že aj v Toskánsku máme hory, kde sú aj známe lyžiarske strediská a zimná atmosféra so všetkým, čo k tomu patrí? Abetone je azda najznámejším zimným strediskom, kam chodia nasávať zimnú atmosféru nie len všetci Toskánci, ale aj obyvatelia regiónu Emilia Romagna, pretože spolu susedia. Nájdete tu množstvo pekných hotelov a apartmánov, a pre mňa je symbolom idylickej zimnej dovolenky práve pobyt v rezorte Val di Luce SPA resort, ktor ponúka všetko, čo si od oddychu v horách sľubujete. Aj keď nelyžujete.

Za zasneženou zimnou krajinkou chodíme do Abetone na severe Toskánska.

Želám Vám krásne predvianočné dni,

S láskou,

Veronika

Som novinárka a autorka e-booku "Po Toskánsku s deťmi. Už 10 rokov žijem na toskánskom pobreží, milujem písanie a fotenie a prostredníctvom mojich príbehov a fotografií vás rada prenesiem do milovaného Talianska, kde vás pozývam nahliadnuť do povestnej "La Dolce Vita". Môj príbeh si môžete prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.